Salderingsregeling zonnepanelen

Niet alle stroom die je zonnepanelen opwekken zul je zelf gebruiken. Je bent bijvoorbeeld overdag niet altijd thuis of verbruikt gewoon minder stroom dan dat je zonnepanelen opwekken. Gelukkig gaat deze extra stroom niet zomaar verloren, maar wordt het automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling van de Nederlandse overheid ontvang je een ‘vergoeding’ voor de teruggeleverde stroom. Mede hierdoor zul je de investering in je zonnepanelen sneller terugverdienen. Hoe deze salderingsregeling precies werkt leggen we je uit.

Zo werkt salderen

De opgewekte zonne-energie die je zelf niet verbruikt wordt dus aan het elektriciteitsnet doorgegeven. Aan het eind van het jaar berekent je energieleverancier hoeveel stroom ze via jouw zonnepanelen hebben ontvangen, en hoeveel stroom ze hebben geleverd. De uitkomst wordt vervolgens tegen elkaar weggestreept.

Een voorbeeld:
Je hebt 8 zonnepanelen op je dak liggen.
In 1 jaar tijd hebben je zonnepanelen 2000 kWh stroom opgewekt, en heb je 2500 kWh stroom verbruikt. Je hebt dus 2500 – 2000 = 500 kWh van het elektriciteitsnet afgenomen.
Over deze 500 kWh betaal je alleen je vaste energieprijs en vastrecht. De rest wordt tegen elkaar weggestreept.

Let op: Als je op jaarbasis evenveel stroom opwekt als verbruikt, zijn je variabele stroomkosten na salderen nul euro. In dat geval is het goed te kijken naar de vaste kosten zoals het vastrecht. Deze kan per leverancier flink verschillen.

Gebruik maken van de salderingsregeling

Stap 1: Je moet je zonnepanelen aanmelden op www.energieleveren.nl, zodat je energieleverancier weet dat je zonnepanelen hebt.
Stap 2: Vervolgens controleert de netbeheerder of je energiemeter geschikt is. De meter moet de stroom die je opwekt kunnen registreren en scheiden van de stroom die je van het net verbruikt. Een slimme meter is hier een voorbeeld van. Deze houdt precies bij hoeveel stroom je opwekt en verbruikt.
Stap 3: Aan het eind van het jaar zal je energieleverancier de gegevens van je slimme meter aflezen en wordt dit op je jaarrekening verrekend.

Afbouw salderingsregeling
Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk tot 2031 afgebouwd. Dit betekent dat je vanaf 2023 ieder jaar iets minder (9%) opgewekte stroom mag wegstrepen. Vanaf 2031 vervalt de salderingsregeling in zijn geheel en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de energie die je teruglevert.

JAAR202320242025202620272028202920302031
SALDERINGS-PERCENTAGE91%82%73%64%55%46%37%28%0%

Zonnepanelen kopen in 2022

Investeren in zonnepanelen blijft interessant, ook gedurende de afbouw van de salderingregeling en na die tijd. Je energierekening valt blijvend lager uit, draagt een steentje bij aan een duurzaam milieu én je krijgt meer rendement dan op je spaarrekening. Gemiddeld verdien je de investering in zonnepanelen in 7 jaar terug.

Terugleververgoeding

Voor iedere extra kWh die je na het wegstrepen (salderen) aan het energienet levert, ontvang je een vergoeding van je energieleverancier. De zogenaamde teruglevergoeding. Deze zal ook na de beëindiging van de salderingsregeling nog altijd van kracht blijven.

Een voorbeeld:
Je hebt een groot dak met 16 zonnepanelen, die 4000 kWh opwekken.
In de 12 maanden waar je energieafrekening over gaat heb je 2500 kWh stroom verbruikt.
Je hebt dus 4000 – 2500 = 1500 kWh aan je energieleverancier geleverd. Hiervoor betaal je alleen vastrecht voor het energietransport aan je leverancier. Over de 1500 kWh is de leverancier verplicht je een redelijke vergoeding te betalen.

Tip: Iedere leverancier heeft zijn eigen vergoeding per kWh, dit kan variëren van 4 to 12 eurocent per kWh. Het kan dus weldegelijk lonen om dit te vergelijken voordat je overstapt op zonnepanelen.

Meer weten over onze zonnepanelen?
Wij komen graag met je in contact!