Wattpiek: vermogen zonnepaneel
Als je op zoek bent naar de beste zonnepanelen voor jouw situatie/huishouden, dan zal je de term Wattpiek regelmatig tegen komen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt, net als bij andere elektrische apparaten, uitgedrukt in Watt. Wattpiek (Wp) betekent dan ook eigenlijk niets meer dan het maximaal haalbare vermogen van een zonnepaneel.
Vaststellen Wattpiek
Zonnepanelen zetten energie van de zon om in stroom. Voor dit proces is niet per se direct zonlicht nodig, ook op bewolkte dagen wordt licht omgezet in elektriciteit. Door de wisselende hoeveelheid zonlicht is ook de productie van elektriciteit niet gelijkmatig.
Om de Wattpiek van een zonnepaneel vast te stellen wordt in een gecontroleerde omgeving, met internationaal afgesproken standaarden, het zonnepaneel getest. Waarbij de volgende waarden een vast gegeven zijn:
- Sterkte van het licht, kWh/m2
- Richting van het invallende licht
- Zonnespectrum (luchtmassa)
- Temperatuur
Als de zonnepanelen op je dak liggen heb je helaas niet altijd te maken met de perfecte omstandigheden. De invalshoek, temperatuur en aantal zonne-uren hebben hier invloed op. En dus zal het maximale vermogen (de Wattpiek) niet altijd gehaald worden.
Wattpiek > kWh opbrengst
Je kunt met behulp van de Wattpiek berekenen hoeveel kWh je jaarlijks met dat zonnepaneel zou kunnen opwekken. In Nederland levert 1 Wattpiek ongeveer 0,85 kWh stroom per jaar.
Een voorbeeld: Een zonnepaneel van 275 Wp zal ongeveer 0,85 * 275 = 234 kWh per jaar opbrengen. Een gemiddeld huishouden verbruikt op jaarbasis ongeveer 3500 kWh. Dan zou je 3500 / 234 = 15 zonnepanelen op je dak kunnen leggen om alleen groene energie te verbruiken.
Hogere Wattpiek beter?
De technische ontwikkeling van zonnepanelen staat niet stil. Waar zonnepanelen tot een paar jaar geleden een maximum van 250 Wp hadden, zijn er hedendaags al zonnepanelen van 400 Wp. Of die laatstgenoemde een betere keuze is, is de vraag. Een zonnepaneel van 400 Wp kan meer stroom opwekken doordat de nieuwste en beste technieken worden gebruikt. Hier zit echter wel een kostenplaatje aan, die niet altijd opweegt tegen de hogere stroomopbrengst.
In sommige situaties kan een 400 Wp zonnepaneel wél aantrekkelijk zijn:
- Beperkt dakoppervlak, met minder zonnepanelen toch de gewenste energieopbrengst
- Een minder gunstige oriëntatie of hellingshoek van het dak
De juiste zonnepanelen
Op de meeste Hollandse daken liggen zonnepanelen van 275/320 Wp. Simpelweg omdat de prijs-opbrengst hiervan het meest gunstig is. Zeker wanneer je genoeg dakoppervlakte hebt is dit de beste keuze. Mocht je te weinig ruimte op je dak hebben, dan is het de overweging waard om de duurdere zonnepanelen met meer vermogen aan te schaffen.
Daarnaast is het belangrijk dat je niet alléén naar de Wattpiek van een zonnepaneel kijkt, maar naar de combinatie Wattpiek en lineaire opbrengstgarantie. Zonnepanelen met weinig achteruitgang (degradatie) leveren over een langere periode -zeg 25 jaar- meer Wattpiek (lineaire opbrengstgarantie) dan zonnepanelen die met een hoge Wattpiek starten maar relatief snel degraderen. Meer over > lineaire opbrengstgarantie
Meer weten over onze zonnepanelen?
Wij komen graag met je in contact!