Veelgestelde vragen

1. Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in stroom. Er ontstaat spanning in de zonnecellen doordat de energie van de zon elektronen in het silicium los maken. Wanneer er meedere zonnecellen aan elkaar worden geschakeld kan de stroom door het zonnepaneel gaan lopen.

2. Welke soorten zonnepanelen zijn er?
De meest bekende zonnepanelen zijn de zwarte en helderblauwe zonnepanelen met een aluminium of zwart frame. In de regel duidt de kleur zwart op monokristalijne zonnepanelen, de helderblauwe op polykristallijne zonnepanelen. Deze kleuren ontstaan door de opbouw van de zonnepanelen. Lees meer…

3. Wat zijn de beste zonnepanelen?
De kwaliteit van zonnepanelen kan onderling erg verschillen. Iedere woning en huishouden heeft zijn wensen, eisen en mogelijkheden. Wanneer je zonnepanelen kiest, zou een betrouwbare leverancier die een goede en lange garantie periode biedt doorslaggevend moeten zijn.

4. Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
Naast een lagere energierekening, verminder je de algemene uitstoot van CO2 en zal de waarde van je woning stijgen. Zonne-energie is schone energie. De zon is een duurzame energiebron die eigenlijk alleen maar voordelen heeft.

Levensduur

1. Hoe lang gaan zonnepanelen gemiddeld mee?
Gemiddeld is de levensduur van zonnepanelen 25 jaar. De meeste fabrikanten garanderen echter nog een opbrengst van 80% na die 25 jaar. Bekend is dat zonnepanelen uit de jaren ’70, vandaag de dag nog altijd energie leveren, ook al degraderen ze verder en verder.

2. Kan ik mijn zonnepanelen meenemen als ik ga verhuizen?
Zonnepanelen hebben een levensduur van 25 jaar en het kan dus rendabel zijn om ze mee te nemen. In de meeste gevallen is het zeker mogelijk om ze mee te nemen wanneer je gaat verhuizen.

3. Kunnen zonnepanelen worden gerecycled?
Het antwoord hierop is kort en krachtig. Zonnepanelen (van Elsun) zijn zeker geschikt om te recyclen en het recycleproces is eenvoudiger dan dat het lijkt. Voor de productie van nieuwe zonnepanelen kunnen oude zonnepanelen tot wel 96% worden hergebruikt. Lees meer…

Kosten

1. Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?
De prijzen voor zonnepanelen verschillen sterk van elkaar. Ook heeft het aantal zonnepanelen inlvoed op de prijs. Meer zonnepanelen zijn in verhouding goedkoper.

2. Hoe snel heb ik mijn investering terugverdiend?
In de regel kun je binnen 6 á 7 jaar je investering terug verdienen en heb je daarna minstens 18 jaar gratis stroom.

3. Hoeveel energie kan één zonnepaneel opwekken?
Zonnepanelen verschillen sterk in efficiëntie. Een standaard zonnepaneel van 1 meter bij 1,65 meter en een vermogen van 250 Wattpiek kan gemiddeld 225 kWh zonnestroom per jaar leveren.

Terminologie

1. Wat is salderen?
Salderen, salderingsregeling, terugleveren en teruglevergoeding zijn begrippen waar je mee te maken krijgt als je voor zonnepanelen kiest. Zonnepanelen wekken soms meer energie op dan dat je verbruikt. In dat geval lever je de opgewekte stroom terug aan je energieleverancier. Lees meer…

2. Wat is delaminatie?
Zonnepanelen bestaan uit een aantal lagen (glas, zonnecellen en folie) die vacuüm zijn gezogen voor een goede hechting tussen de lagen. Wanneer dit proces niet zorgvuldig wordt uitgevoerd kan er een lek ontstaan waardoor water en lucht het zonnepaneel kan binnendringen. Dit heeft altijd vergaande gevolgen.

3. Wat is Wattpiek?
Het vermogen van een zonnepaneel wordt, net als bij andere elektrische apparaten, uitgedrukt in Watt. Wattpiek (Wp) betekent dan ook eigenlijk niets meer dan het maximaal haalbare vermogen van een zonnepaneel. Lees meer…