Opbrengstgarantie zonnepanelen
Wanneer je op zoek bent naar de beste zonnepanelen, dan is de kans groot dat je als eerste naar de prijs van zonnepanelen kijkt en dan naar het rendement en opbrengst. De lineaire opbrengstgarantie ofwel vermogensgarantie wordt hierbij vaak over het hoofd gezien. En dat terwijl juist deze garantie erg interessant is.
Lineaire opbrengstgarantie vertelt je iets over de kwaliteit van je zonnepanelen na een x-aantal jaren.
Geleidelijke veroudering
Iedere fabrikant geeft een bepaalde opbrengstgarantie, waarmee wordt aangegeven hoe de (geleidelijke) achteruitgang van het zonnepaneel over een x-aantal jaren zal zijn.
Onder invloed van het weer verouderen -degraderen- zonnepanelen waardoor ze steeds iets minder zonlicht om kunnen zetten in elektriciteit. Met een opbrengstgarantie van 80% na 20 jaar, weet je dat je zonnepanelen na 20 jaar nog altijd 80% van het oorspronkelijke rendement opbrengen. Een opbrengstgarantie van 80-85% is veel voorkomend. Hogere percentages of langere termijnen komen ook zeker voor. Het voordeel van deze hogere opbrengsten komt vaak tot uiting vanaf het 10e jaar, omdat dan de investering is terugverdiend en de vermogensopbrengsten nog hoog zijn.
Kwaliteit zonnepanelen
Kwalitatief goede zonnepanelen zijn te herkennen aan een hoge opbrengstgarantie, een goede Wattpiek en het gebruik van duurzame en technisch hoogwaardige materialen.
Een voorbeeld: alleen al de keuze voor POE- of EVA-lijmfolie -wordt gebruikt om de verschillende lagen van een zonnepaneel met elkaar te verlijmen- heeft grote effecten op de levensduur en kwaliteit. Met goede lijmfolie voorkom je vorming van luchtbellen, micro-scheurtjes in de zonnecellen, vroegtijdige delaminatie, waterinsijpeling, oververhitting van het zonnepaneel, oxidatie van de zonnecellen, het loskomen van de backsheet, verkleuringen, verlies van mechanische en elektrische bescherming.
Met de juiste techniek en verantwoord laminatieproces kan een fabrikant daadwerkelijk de beloofde opbrengstgarantie waarmaken.
Meer weten over de opbrengstgarantie van onze zonnepanelen?